2014-10-05 18:46:35• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Réka: Tisztelt doktornő! Ha szedem a Jazmin fogamzásgátlót, kapor tinktúrát (3x1 kiskanállal 20 napig) lehet szedni? Mivelhogy a kapor ösztrogént tartalmaz, emiatt kérdezem, nem-e zavarja meg a fogamzasgátló hatását? Válaszát előre is köszönöm! Ez a kapor tinktúra 100% természetes alapanyagokból van.

Szatmári Anamária: Kedves Réka! Elnézést a késői válaszért. Szedheti együtt a Yazmint a Kapor tinktúrával, de feltétlenül szükséges egy plusz védőmetódust használni (gumióvszer) a kezelés alatt és a következő hónapban.
Minden jót kívanok. Szatmari Annamaria

Kérdezd Szatmári Anamariát ide kattintva.


Regina: Kedves Pszichológusnő! 19 éves lány vagyok, másodéves egyetemista. Szociális fóbiám van és pánikbeteg vagyok. Nincs jövedelmem, viszont szeretnék pszichológushoz járni. Ilyenkor mi a teendő? Ha nem megyek pszichológushoz, biztosan megölöm magam. Csíkszeredában élek. Kérem segítsen!!!! Köszönöm, hogy elolvasta!

Borsi Zsuzsa: Két megoldást tudok javasolni. Felkereshet olyan szervezetet a városban ahol él, ahol ingyenes a tanácsadás. Amennyiben nem tud ilyen lehetőségről, akkor javasolnám a skype-os tanácsadást ami a Szatmárnémeti Caritas Szent Pál központjának egyik szolgáltatása. Amennyiben ezt választja a következő email címen tud időpontot egyeztetni: openklub@yahoo.com. Remélem sikerül segítséget kapnia!
Borsi Zsuzsa

Kérdezd Borsi Zsuzsát ide kattintva.


Roland: Üdvözlöm! Nagyon kezdő vagyok ebben a borászatban a kérdésem az lenne, hogy 2 fajta szőlőből csináltam vagyis csinálnék bort (Piros szlanka, Otello). És sem az egyik sem a másik nem lett tele mustal a hordó olyan jó háromnegyedéig lett. Szóval kb. 2 hete forr is (20-as cukorfok) a szlanka meg kóstoltam ízre se nem savanyú vagy ecetes vagy nem tudom miket írnak. Olvasok róla több helyen, ízre olyan mint amilyennek kell lennie. Még mindig forr az Otello, azt tegnap tettem a hordóba hála istennek az sem lett tele teljesen az is kb háromnegyedéig lett. Ez olyan 220-240 literes hordó, számoljunk durván 200 liter mustal. Nah, most ez az oxidáció amit olvastam is, ez mit takar vagy most mi baja lehet a bornak? Tárolni máshol nem tudom, kiönteni mégsem fogom, nem tudom mit lehetne tenni vagy hagyjam így kotyogón? Vagy nem tudom tényleg! Válaszát előre is köszönöm!

Serli Csilla: Amíg forr a bor, addig a keletkező CO2 megvédi a bort az oxidációtól. Amint megáll a forrás, akkor az oxigén támadni fogja a bort, ami azt jeleni, hogy károsan hat az ízére, illatára és színere. Azt kell csinálni, hogy amikor megáll a fermentáció, lekénezi 10-15g borken/100 literrel. A kénezés mellett nagyon fontos az, hogy a tárolóedény tele legyen. Nem tehet mást, mint átfejti kisebb edényekbe, például üvegballonba vagy kisebb hordóba. Sajnálom, de mást nem tud csinálni. Az Ön hordói túl nagyok a keletkezett mennyiséghez.
S.Cs

Kérdezd Serli Csillát ide kattintva.


István: Kedves Doktor Úr! Eléggé kétségbe vagyok esve. MR-vizsgálatom orvosi véleménye: Discus hernia rupta, a bal recessusbsn caudalis irányba migrált fragmentummal lumbosacralisan. Bal oldali S.1 gyök compressio. Protrusio et discopathia disci L.IV. Három kicsi gyermekem van, 43 éves férfi vagyok, tanárként dolgozom, naponta kocsival járok 30 km-t a munkahelyemre. Kérdéseim: a rupta tényleges kiszakadást jelent, amit csak műtéttel lehet kezelni, vagy vannak más gyógymódok is? Én nem szeretnék műtétet, mivel félek a helyzet további rosszabbodásától. Komolyabb zsibbadásom még nem volt, csak 10 napja fájdalom az alsó bal lábszáramban különböző helyeken, néha erős, máskor enyhébb intenzitással. Lehet-e emellett dolgozni, gyermekeimmel kirándulni, sportolni, egyebek? Várható-e a rupta miatt (nem tudom pontosan mit jelent) a helyzet hirtelen rosszabbra fordulása? Nagyon köszönöm a segítségét! István

Borz Tibor: Kiszakadt porckorongsérvről van szó, ami a későbbiekben akár a panaszok súlyosbodásához is vezethet, ez azonban nem törvényszerű. Az is elképzelhető, hogy a kiszahadt fragmentum, kezelés hatására, vagy akár spontán, összezsugorodik és nem okoz tobbé panaszokat. Ebből adódóan, amennyiben nincs neurológiai deficit (zsibbadás, izomerőkiesés) a műtét nem sürgős, azonban szoros orvosi felügyeletet igényel.
Borz Tibor

Kérdezd Borz Tibort ide kattintva.


Danielne: Jó napot kívánok! Már egy jó hete elkezdett tompán fájni a bal kezem vállból lefelé, és most 3 napja óránkent végigfut egy zsibbadt érzés szintén ujjbegytől vállig, sőt a mellemen is ugyanazt érzem, pár másodpercig tart ez az érzés. Mi lehet az oka?

Dr. Láng László: Valószínűleg gyöki  kompresszió miatt vannak a panaszai (pl. csigolya porckopás vagy kompresszios hatás az ideg lefutása mentén valahol. Esetleg ideggyulladás (polineuritis) is előállhat - ennek számtalan oka lehet. Neurológiai szakvizsgálat elvégyését javasolom.
Tisztelettel
Dr. Láng László

Kérdezd Dr. Láng Lászlót ide kattintva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: